Zoetermeer info@irvige.com

Training: FBT Week 1

 

Trauma, wat is dat nou eigenlijk? Wat is de oorsprong van het trauma? Is het altijd oorlog, is het met voorbedachten rade, moet er altijd hard geslagen worden? Zomaar een greep van gedachten. Overweldiging is het sleutelwoord. Daar had oma toch gelijk: overal waar een "te" voor staat, behalve tevreden. Teveel, te lang, te heftig, wat lichaam en geest niet kunnen verwerken. Als je goed kijkt, herken je gebeurtenissen of patronen die al 4 generaties lang spelen. Hoe is dat toch mogelijk? Die goedbedoelende mensen kennen dat verhaal toch van de ezels en 2 stenen enzo? Trauma controleert jou als jij het niet kunt loslaten....

En zo wordt het dan ook nog eens uit onmacht doorgegeven over de generaties. Onvermijdelijk.

Trauma grijpt aan op lichaam en geest. Hartlong-functie en spijsvertering en de hersenen, zowel op de "hardware" als de "software". Het leidt tot een ontregeld systeem. Om dat een beetje leefbaar te houden komen er allerlei processen op gang die goed lijken en beschermen, maar later een probleem op zich vormen. Met verslaving, dwangmatigheid en tekort aan zelfverzorging als belangrijkste. 

Als het allemaal zo makkelijk was, zou je zeggen: "nooit meer doen jochie". Het afgeven van zo'n boodschap houdt een duidelijk boodschap van afkeuring in. Je doet wat fout... grote kans dat die processen die je nu juist probeert te kalmeren weer volop in de stress schieten. 

Het zijn voorbeelden van ACE: Adverse Childhood Experiences. Een gelijknamige werkgroep wordt gefinancierd in de VS. We nemen de bevindingen in de training door. Hoe pak je dat nou aan, zonder het systeem nog verder de bocht uit te laten vliegen? Wel benaderen, maar niet veroordelen. De triggers vermijden waardoor het systeem weer op hol slaat en hertraumatiseert.

Informatie over de training per week:
Training: Familie benadering trauma / Training: FBT Week 2 / 
Training: FBT Week 3 / Training: FBT Week 4 / Training: FBT Week 5 / Training: FBT Week 6